KeyCreator 3D

KeyCreator 3D mekaniikka CAD

Suomalaisessa teollisuudessa on käytössä lukuisia eri CAD -ohjelmistoja, joista suurin osa käyttää keskenään eri tiedostoformaatteja. Alihankintayrityksien asiakkaat toimittavat usein vain perinteiset työpiirustukset valmistajalle, vaikka kappaleet olisikin suunniteltu 3D ympäristössä. Tähän ongelmaan yhdysvaltalaisen Kubotekin valmistama KeyCreator on kätevä apuväline.

Ohjelman vahvuus on muilla ohjelmilla mallinnettujen kappaleiden muokkaus ja tarkastelu. KeyCreator tunnistaa ohjelmaan tuotujen kappaleiden piirteet geometriana. Näin ollen historiapuuta ei tarvita mallin muokkaamista varten. Tämä ominaisuus poistaa yhteensopivuusongelmia formaattien välillä. Kun muualla mallinnettu kappale on tuotu KeyCreator -ohjelmistoon, se käyttäytyy aivan kuin kappale olisi luotu KeyCreatorissa. Ohjelmiston valikoimissa on kääntäjät, joilla saadaan luettua suurin osa käytössä olevista 2D- ja 3D-formaateista.

KeyCreator soveltuu hyvin myös itse 3D-mallinnukseen. Ohjelman avulla voidaan mallintaa haluttu kappale alusta loppuun, kuten muissakin CAD -ohjelmissa. 3D tulostuksen apuvälineeksi KeyCreator on todella kätevä työkalu. Mallinnetusta kappaleesta voidaan myös luoda kätevästi tulostettava työkuva. Ohjelmasta löytyy kaikki yleisimmät mitoitustoiminnot. KeyCreator -ohjelmistosta löytyy myös kokoonpanotoiminto, jonka avulla voidaan muodostaa suunnitelluista tai muualta tuoduista kappaleista kokoonpanoja. Kokoonpano ja 2D-piirustustila päivittyy mukana, jos alkuperäisiin osiin tehdään muutoksia.

KeyCreator ja WinCAM yhteistyössä

KeyCreator -ohjelmisto toimii myös kätevänä apuvälineenä WinCAM -ohjelmiston rinnalla. Ohjelman avulla saadaan muodostettua 3D-mallista dxf-tiedosto, joka voidaan lukea WinCAMiin geometriaksi. Dxf-tiedosto voi olla perinteinen 2D-geometria tai 3D-rautalankamalli, josta WinCAM tunnistaa reikätiedot.

KeyCreator ja WinCAM -visualisointi

Asiakkaalta saatua 3D -mallia voidaan hyödyntää WinCAM -ohjelmiston simuloinnissa. Valmiin kappaleen mallista voidaan tarvittaessa poistaa esimerkiksi reiät ja lisätä työvarat. WinCAM -ohjelmistossa tai muualla tehtyä 2D -geometriaa voidaan myös hyödyntää 3D -kappaleen mallinnuksessa. Valmiin geometrian avulla voidaan mallintaa kätevästi pyörähdyskappale tai pursottaa profiilista kolmiulotteinen kappale. KeyCreator -ohjelmiston avulla voidaan toki mallintaa aihio visualisointia varten alusta loppuun. Kuten alla olevassa kuvassa on tehty.

KeyCreator ja 3D tulostus

3D tulostus tulee kovaa vauhtia myös metalliteollisuuteen. Tulostuksen apuvälineenä tarvitaan aina 3D CAD -ohjelma, jolla voidaan itse mallintaa tulostettavia tuotteita tai muokata muualta – esimerkikisi internetistä – ladattuja valmiita malleja. KeyCreator on edullinen ja kätevä ohjelmisto näihin tarpeisiin. Oheisissa kuvissa muutamia KeyCreatorilla mallinnettuja muoviin tulostettuja kappaleita.

WinCAM Leikkaus

WinCAM Leikkaus on kätevä työkalu esimerkiksi leikattavien kappaleiden piirtämiseen ja levylle sijoitteluun

Mastercam Mill

Maailman käytetyin täysin assosiatiivinen CAD/CAM -ohjelmisto 2½-5-akselisen jyrsinnän ohjelmointiin